Det är viktigt med ergonomi

Det spelar ingen roll vilket yrke du har eller hur gammal du är, ergonomi är något som är viktigt för alla. Det är lika viktigt på jobb där man gör tunga lyft, som det är i klassrummet. Att jobba på fel sätt, eller ha fel arbetsställning kan leda till att man sliter ut kroppen i förtid. Barn i skolan, lärarna, arbetare vid industrier, vårdpersonal, personer på kontor, alla behöver ha anpassade möbler och annan hjälputrustning för att få det mer ergonomiskt. Läs mer här för ergonomiska möbler i skolan. 

Jobba på rätt sätt

Alla yrken har olika sätt att jobba på, men det som är gemensamt är att det bör göras på ergonomiskt sätt. Jobbar man i vården eller inom industrin kan det förekomma tunga lyft. Då är det viktigt att man vrider och lyfter på rätt sätt. Sitter man på kontor är det bra att ha höj och sänkbara möbler, samt ställa in skrivbord, stol samt skärm på ett bra sätt. Även se till att ha vissa hjälpmedel, så man inte drabbas av musarm eller liknande. I skolan bör det finnas bra skolmöbler för både elever och lärare, så att de kan sitta och jobba på ett bra sätt i klassrummet. 

Idag är det som tur är många företag som tänker på sina anställdas välbefinnande, att de ordnar med ergonomiska hjälpmedel som fungerar. Om du vill lära dig mer om ergonomi, läs mer på Arbetsmijöverkets hemsida.

26 Nov 2020