Det är viktigt med ergonomi

Det spelar ingen roll vilket yrke du har eller hur gammal du är, ergonomi är något som är viktigt för alla. Det är lika viktigt på jobb där man gör tunga lyft, som det är i klassrummet. Att jobba på fel sätt, eller ha fel arbetsställning kan leda till att man sliter ut kroppen i förtid. Barn i skolan, lärarna, arbetare vid industrier, vårdpersonal, personer på kontor, alla behöver ha anpassade möbler och annan hjälputrustning för att få det mer ergonomiskt. Läs mer här för ergonomiska möbler i skolan. 

Jobba på rätt sätt

Alla yrken har olika sätt att jobba på, men det som är gemensamt är att det bör göras på ergonomiskt sätt. Jobbar man i vården eller inom industrin kan det förekomma tunga lyft. Då är det viktigt att man vrider och lyfter på rätt sätt. Sitter man på kontor är det bra att ha höj och sänkbara möbler, samt ställa in skrivbord, stol samt skärm på ett bra sätt. Även se till att ha vissa hjälpmedel, så man inte drabbas av musarm eller liknande. I skolan bör det finnas bra skolmöbler för både elever och lärare, så att de kan sitta och jobba på ett bra sätt i klassrummet. 

Idag är det som tur är många företag som tänker på sina anställdas välbefinnande, att de ordnar med ergonomiska hjälpmedel som fungerar. Om du vill lära dig mer om ergonomi, läs mer på Arbetsmijöverkets hemsida.

26 nov 2020

En trygg punkt

 

 

Vad är trygghet för dig? Detta ord, som är så essentiellt för varje persons välbefinnande, kan innebära så väldigt många olika saker för olika människor och i olika sammanhang. Det finns praktiskt trygghet, ekonomisk, känslomässig och psykologisk trygghet; trygghet i hemmet, i skolan och online; och alla har vi så olika behov. Man vill ha en punkt i vardagen där man känner total trygghet, helst av allt ska den finnas i hemmet. Hemmet vill man dela med människor som bryr sig om en och vill en väl och som man trivs tillsammans med. Man vill också känna sig trygg i vetskapen om att ingen kan ta sig in dit oinbjuden.

I den här bloggen talar vi om trygghet; om olika aspekter och perspektiv på detta ord och dess mentala såväl som praktiska innebörd. För vissa är det ett ord associerat med liv och för andra med tristess, men bryter man ner det så vill nog alla innerst inne ha en dos av trygghet i sina liv.