Anknytning skapar trygghet

Hur du svarar på ditt barns signaler och ställer upp när barnet behöver hjälp, det är något som spelar en stor roll, större än du tror. Det gäller även när ditt barn vuxit upp och har egen familj. 

När den nyfödda bebisen gråter och föräldern har sittf elsökningsschema- Är barnet; Hungrig? Blöt? Frusen? Varm? Sällskapssjuk? Att försöka tillfredsställa behoven hos barnet gör att det förstår att det finns någon där, som vill dem väl. Det är detta som kallas anknytning. Det handlar om de känslomässiga banden som utvecklas människor emellan. 

Denna process startar redan när barnet ligger i magen. Efter att barnet är fött så går anknytningsprocessen ut på att barnet ska känna sig säkert. Det är ett psykologiskat band som byggs upp över tid. 

Den viktigaste perioden i livet, när anknytningen påverkas som mest, är barnets första två år. Barn som har en trygg anknytning, de har även lätt att utveckla nära relationer med andra människor och fungerar i långvariga relationer även när de är vuxna.

 

2 feb 2019

En trygg punkt

 

 

Vad är trygghet för dig? Detta ord, som är så essentiellt för varje persons välbefinnande, kan innebära så väldigt många olika saker för olika människor och i olika sammanhang. Det finns praktiskt trygghet, ekonomisk, känslomässig och psykologisk trygghet; trygghet i hemmet, i skolan och online; och alla har vi så olika behov. Man vill ha en punkt i vardagen där man känner total trygghet, helst av allt ska den finnas i hemmet. Hemmet vill man dela med människor som bryr sig om en och vill en väl och som man trivs tillsammans med. Man vill också känna sig trygg i vetskapen om att ingen kan ta sig in dit oinbjuden.

I den här bloggen talar vi om trygghet; om olika aspekter och perspektiv på detta ord och dess mentala såväl som praktiska innebörd. För vissa är det ett ord associerat med liv och för andra med tristess, men bryter man ner det så vill nog alla innerst inne ha en dos av trygghet i sina liv.